Stabilizált kreativitás

Munkám során a legnagyobb kihívást a kreativitás magas szinten tartása jelenti számomra. Akkor vagyok jó, ha folyamatosan újdonságot találok ki. Ez volt amikor nyomást helyezett rám, ami kiderült, hogy nem barátja a kreatív énemnek. Jöttek időszakok, amikor csak szenvedtem, mert nem éreztem magam kreatívnak és ilyenkor kaptam a kritikákat is, ami további feszültséget szült bennem. Néhány jó ötlettel előálni könnyű, kívülről sokszor úgy látjuk, hogy jobban tudnánk csinálni valaki másnak a munkáját, de amikor benne vagyunk, akkor más a helyzet, hiszen folyamatosan kell az elvárt minőséget mutatni. Az elmúlt időszakban próbáltam magam stabilizálni, mert a leggyengébb oldalamnak azt éreztem, hogy nem tudtam magamban a kreativitást magasan tartani. Persze van még hova fejlődni, mindig is lesz, de azt hiszem, hogy jó irányba haladok, hiszen jönnek azok a bizonyos hullámok, amikre csak felülök és élvezem, hogy alkotok.
Összeszedtem 5 gondolatot, ami nekem segít, hogy a lehető legkevesebb mélypont legyen és a lehető legmagasabban tudjam tartani a bennem lakó kreatív emberke hangulatát.

1. Ha van egy ötleted írd le!
Egy jegyzettömböt, vagy noteszt beszerezni nem nagy dolog, de még erre sincsen szükséged, hiszen ott van a zsebedben a telefonod, amivel ma már akármit megtehetsz. Valójában teljesen mindegy, hogy milyen formában, csak jegyzetelj. Egy gondolat, amikor átsuhan a fejeden, akkor írd le. Lehet, hogy 2 nap múlva kitörlöd majd, vagy butaságnak tűnik és már nem is látod benne a fantáziát, de én többször jártam úgy, hogy volt valami ötletem, és elfelejtettem. Hidd el, ez nagyon bosszantó, ugyanakkor ha le van írva, akkor megadod magadnak a lehetőséget, hogy később eldöntsd, hogy egy-egy korábbi gondolatod hasznos volt-e, vagy nem jutsz vele előrébb. 

2. Kézzel írt jegyzetek, firkák, rajzok, tervek, ...
Ugyan pár sorral feljebb azt mondtam, hogy mindegy mibe és hogyan jegyzetelj, csak csináld, most mégis azt mondom, hogy jobb, ha kézzel írod ezeket. Na jó, ennyire nem erőltetem rád, inkább úgy fogalmazok, hogy nekem ez vált be jobban. Sokszor volt a telefonomon teendő listás, meg jegyzetelő alkalmazás, de egy idő után mindegyik kikopott és elfelejtettem használni, vagy nem élveztem, vagy akár azon kaptam magam, hogy amikor leülök és egy projektemen gondolkodom, akkor nem jut eszembe ezeket az alkalmazásokat megnyitni. Vettem egy egyszerű jegyzetfüzetet a közeli kreatív hobbi boltban, ha jól emlékszem 2000 forintból meg is volt és elkezdtem abba írogatni azokat a dolgokat, amik érdekelnek, vagy amiket meg akarok tenni. Attól, hogy ezeket írogattam, élvezni kezdtem az egész folyamatot, ami jó hatással volt arra, hogy rendszert vigyek ebbe és szeressem, amit csinálok. Egyre több mindent írtam le, majd amikor visszalapoztam, hogy átolvassam, akkor éreztem, hogy ez inspirál, feltölt és megmozgat bennem dolgokat. Átáltam az utóbbi időben iPadre és digitálisan jegyzetelek, ami egy teljesen új világot nyitott meg bennem. Itt meg tudom tenni, hogy amit leírok, vagy lerajzolok, annak utána változtatom a méretét, színét, ha akarok, akkor képet csatolok be egy ötlethez, vagy átrendezem a sorokat, mert úgy logikusabbnak gondolom, szóval megnyílt ezzel egy végtelen kreatív tér, amiben néha aprónak érzem magam, de pont ettől ki akarom használni ezt a lehetőséget, amit ad a technika, így folyamatosan feszegetem a határait, hogy mi mindent lehet még csinálni a segítségével. A végeredmény, hogy gyönyörűen rendszerezve minden, ami átszalad a fejemen és foglalkoztat, az le van írva.



3. Kérdezz meg egy kívülállót!
Vannak olyan pillanatok, amikor valamiről nem tudom eldönteni, hogy jó, vagy nem jó. Akár amikor valamivel készen vagyok, sokszor nem vagyok benne biztos, hogy az adott téma érdemes-e arra, hogy publikáljam. Valószínűleg ez a bejegyzés is ilyen lesz, hogy a végén elbizonytalanodom, mert az interneten az emberek véleménye nagyon kritikus tud lenni és keskeny a határ, amikor valami még tetszik a közönségnek, vagy azt gondolják, hogy ciki vagy. Mi erre az orvosság? Kérdezz meg valakit a munkádról, akár még az ötlet fázisban, hogy mit gondol róla. A legjobb, ha olyat kérdezel, aki teljesen más területen mozog, mert így kívülállóként tud neked véleményt alkotni és nem a saját tapasztalatai, esetleg kudarcai, vagy sikerei fogják befolyásolni a tanácsadásban. Dobd be a témádat észrevétlenül egy társaságban, amikor beszélgettek és nézd meg hogyan reagálnak a barátok. Ezekből a reakciókból és véleményekből értékes impulzusokat kapsz, amiknek köszönhetően nagyobb lendülettel és önbizalommal fogsz belevágni abba, amin eddig esetleg csak gondolkodtál.

4. Térj vissza a kezdetekhez!
Ha kezd valami nagyon monoton lenni, mert folyamatosan hasonló dolgokat csinálsz, akkor gondolkodj el azon, hogy amikor először belevágtál, akkor miért szeretted meg. Próbáld visszafordítani magad ugyanarra az útra, amiről most már letérsz, hiszen a megszokásaid alapján cselekszel, viszont éppen azért, mert most már több tapasztalattal rendelkezel, azt javaslom, próbálj meg a kezdetekhez visszatérni. Próbálj újra megcsinálni valamit, amit most már jobban tudnál, tedd egymás mellé egy mostani és egy korábbi munkádat, hogy láthasd a fejlődést, vagy vegyél elő egy olyan projektedet, amire büszke vagy a múltból. Meríts belőle ötletet, emeld ki azt, ami miatt szereted, vagy ami miatt különlegesnek gondolod és próbáld beépíteni a jelenlegi helyzetekbe.

5. Sötétben próbálj megvilágosodni!
Ezzel lehet, hogy csak én vagyok így, de esténként mielőtt elalszom, nagyon sok gondolat futkározik még a fejemben. Amikor már csönd van és sötétség, akkor olyan, mintha az agyam még nem akarna megnyugodni, mert végre meg tudja nekem mutatni, amire egész nap nem figyeltem. Folyamatosan elterelik a figyelmünket a külvilág ingerei, de a nap végén letisztulnak bennem, amik foglalkoztatnak és sok mindent megértek. Sokszor a legnehezebb dolog az, hogy a rengeteg cikázó gondolatból kiragadjam azt, aminek értéke van és ha ez sikerül, akkor vissza is kanyarodunk az első ponthoz, miszerint fogj egy füzetet, vagy telefont, vagy bármit, amiben rendszerezed a friss gondolataidat, mert nekem reggelig nem sikerült még megjegyeznem.
Loading…