Lightroom preset pack #1

A Lightroom telefonos és tabletes verziója éppen olyan jóra sikerült, mint amilyen, a teljes értékű, Lightroom Classic asztali program. Sok jó alkalmazás létezik már képszerkesztésre, de szerintem ez adja a legtöbb lehetőséget. Ahhoz, hogy még egyszerűbb dolgod legyen, létrehoztam egy kifejezetten a tájfotózáshoz ajánlott preset packot, ami egyben az első saját készítésű előbeállításokat tartalmazó csomagom.

HOGYAN HASZNÁLD?

Ligtroom mobile:

1. Töltsd le a .dng kiterjesztésű fájlokat. (linket a cikk végén találod)
2. Importáld őket a Lightroom mobile alkalmazásba.
3. A képet megnyitva jobb oldalt felül kattints a három pöttyre.
4. Bökj a "Create Preset" pontra.
5. Adj nevet neki, majd a pipára kattintva el is mentetted.
6. Innentől a fotóid szerkesztésekor a "Presets" menüből tudod használni.

Lightroom Classic

1. Töltsd le a .dng kiterjesztésű fájlokat. (linket a cikk végén találod)
2. Importáld a fájlokat a Lightroom Classic programba!
3. Lépj a "Develop" fülre!
4. Bal oldalon a "Presets" mellett kopp a + jelre, majd 
"Create Preset"!
5. A felugró ablakban elnevezheted és készen vagy.

DVP LANDSCAPE PRESET PACK - Lightroom

BASIC
Olyan alapbeállításokat tartalmaz, amiktől kontrasztosabb lesz a fotó. A színek élénkebbek lesznek tőle, szóval röviden mondva kap egy kis szteroidot a kép, miközben a színek valósághűek maradnak.
 

SUNRISE
Mindannyian szeretünk napfelkeltét, illetve naplementét fotózni, ilyenkor különlegesebbek a fények. Éppen ettől nehezebb tökéletesen exponált képet készíteni. Ezzel a beállítással a csúcsfényekből visszavettem, illetve a sötétebb részeket kiemeltem. Így mindkét tartományban megjelentek a képnek további részletei, jobban egyensúlyba hozva az egészet. Színeken enyhén melegítettem, ami ennek a témának mindig jól áll.
 

WATER
Sokszor, amikor víz van a képen, akkor az inkább zöld, mint kék. Tedd rá ezt a beállítást egy Balatonról készült képre és mindenki megcsodálja majd, hogy milyen szépek a színei. A kék és zöld árnyalataival játszottam a legtöbbet, ezeket toltam el, ezért ajánlom kifejezetten a vízzel kapcsolatos témákhoz.

RETRO
Az ihletet a régi filmre fotózott képek adták. Színvilág lágy, a fények kontrasztosak lettek. Ízlés szerint zöld árnyalat kerül a sötét részekbe, valamint egy csipetnyi finom képzajt is adtam hozzá, hogy még ízesebb legyen a végeredmény. Íme tálalva a retro élmény.
 

BROWNIE
Imádom, amikor egy tájfotón a földre emlékeztető színvilág dominál. Igyekeztem egy barna krémességet hozzáadni, miközben több másik szín is tolódott. Mattosítottam a zöldeket és kékeket, miközben általánosan színgazdagabb lett a fotó. Talán az egyik kedvencem lett ez, de elmondható, hogy mostanában elég népszerű ilyen stílusban szerkeszteni.
 

FADED
Színek fakóbbak és kicsit az árnyalatok is változnak. A feketébe bukó területek szürkésednek, míg a kiégő fehérek is visszább lettek húzva.
A "Brownie" stílushoz hasonlóan ez is egy merészebb szerkesztés.
 

ALL GOLD
Na ilyen, amikor valami nagyon különlegeset szeretnék csinálni és elborul az agyam. Az alap ötlet az volt, hogy csak arany árnyalatok legyenek a képen, de az úgy túlságosan tömény volt. Igen, még ennél is töményebb. Ezzel időztem el a legtöbbet, ugyanis félúton már feladni készültem, mivel nem találtam azt, amitől olyan lehet, amilyennek a fejemben elképzeltem. Ha jól megnézed, akkor a sötét területek kaptak egy nagyon enyhe kékes réteget, ami szerintem egyensúlyba hozta a fotót, igy megszületett az "All Gold". A valós fényekhez nem sok köze maradt, amitől lesz akinek ez már túl sok, de vannak olyan helyzetek, amikor szerintem kifejezetten jól áll a képnek ez a stílus. 
 

B&W
A kontrasztos témáknál jól tud mutatni egy szürkeárnyalatosan, még akkor is, ha egy tájkép van előttünk. Rengeteg stílusban lehet egy képet színek nélkül is szerkeszteni, de most egy viszonylak általánosnak mondható, de markáns és kontrasztos fekete-fehér effekt lett a végeredmény.
 

Van, hogy még igényelnek egy kevés finomhangolást, de igyekeztem úgy elkészíteni ezeket a preseteket, hogy általánosan a lehető legközelebb kerüljünk velük a kívánt eredményhez.

A gombra kattintva ingyenesen le tudod tölteni a fájlokat, csak annyit szeretnék kérni, hogy amikor ezekkel szerkesztett fotót posztolsz a közösségi felületeken, akkor jelölj meg engem!
@davidvorosphotography
 
Loading…