Egy újabb lépés előre

Mióta Veszprémben vagyok és sportot fotózok - közel 6 évről beszélünk már -, többé-kevésbé saját felszereléssel dolgozom, de ha az objektíveket nézzük, akkor ez a kijelentésem teljesen megállja a helyét. Ezek mostanra sajnos elöregedtek, tönkrementek és egyre gyakrabban éreztem korlátozva magam a technika által. Szerencsére sikerült beszélnem erről a vezetőséggel és így 2 új objektívvel is dolgozhatok a jövőben. Sajnos nem az enyémek, hanem a cég tulajdonában vannak, de ez is valami. Az egyik egy 70-200mm f2.8, ami eddig is volt, csak ami volt, az még a legelső generációs darab és nem hozta azt a sebességet és pontosságot, amit elvártam tőle. Hihetetlen volt megtapasztalni, hogy mennyivel több a jól sikerült fotók aránya az új objektívvel. Sokkal gyorsabban megtalálja az élességet és sokkal pontosabban teszi mindezt. A másik pedig egy 300mm f4, amivel végre "átnyúlhatok" a pálya túloldalára hosszában is a kapusokhoz és védekezőkhöz, lehetnek közeli portréim a kispadról, jobbak a bevonulásról és általánosan mondva van egy különlegesebb hatása az ezzel készült fotóknak. Jobban el van mosva a háttér, és egyszerűen szebben szebben emeli ki azt, amit meg akarok mutatni az adott szituációkban. A Nantes elleni hazai meccsre érkeztek meg ezek és ha az eredmény nem az lett volna ami, akkor az eddigi egyik legjobb galériámat kattingathattam volna össze. Ilyenkor, amikor tudom, hogy jól sikerült egy képanyag, majd posztolom a csapat közösségi felületeire és mindenki csak annyit ír kommentben, hogy "köszi, de nem érdekel", akkor bevallom, hogy kicsit rossz érzés. Amikor nem megy jól a csapatnak, akkor nem jó dolog kommenteket olvasni, de a fotóimmal kapcsolatos posztokat azért meg szoktam nézni, hátha értékeli valaki. Higgyétek el, az egyik legnehezebb dolog volt, hogy a Nantes ünneplését kötelező volt fotóznom, ugyanis ilyenkor az EHF követelményrendszere szerint erről is kell küldenem nekik képeket. Remélem a bajnoki döntő anyagát már a szurkolók is jobban fogadják majd, de a lényeg, hogy szakmailag én érzem a fejlődést és jó tudni, hogy most képes leszek egy újabb lépést tenni előre, hogy kiemelkedőbb fotókat tudjak mutatni, mint eddig.

Néhány példa, hogy miről is beszélek:

Talán fura, de ez az egyik kedvenc képem a meccsről. Hosszában a pálya túloldalán voltam, amikor a játékosok bemutatása történik meccs előtt. Mondani sem kell, nem egyszerűek a fényviszonyok, mert amikor megjelenik a pályán a játékos, akkor egy lámpával megvilágítják. Nagyon rövid idő alatt kell megtalálni az élességet, ráadásul sötétben, 40 méterről és ilyenkor a tudat, hogy támaszkodhatok az objektívre, mert meg fogja tudni csinálni, hát mit ne mondjak, hatalmas segítség. Tovább nehezítette a dolgot, hogy ő volt az első, aki bejött, és nem tudtam előtte másokon "gyakorolni". Az érzelmi többlet a képen pedig, hogy végre lehettek szurkolók az Arénában, Dejan pedig ezzel az ugrással bíztatta a szurkolókat, hogy még hangosabbak legyenek. Libabőr érzés volt ezt látni és érezni.
Nikon 300mm f4 - 1/320 - ISO 4000

Több, mint 260 meccsen fotóztam, így vannak olyan pillanatok, amik tudom, hogy meg fognak történni és tudok rá készülni. Az egyik ilyen, hogy Cupi minden félidő kezdetén keresztet vet és imádkozik, ugyanakkor soha nem volt meg hozzá az objektívem, hogy a cserepadról ilyen közeli képet készíthessek.
Nikon 300mm f4 - 1/640 - ISO 4000


Szintén cserepad, edzői portré. Hihetetlen éles képet ad az objektív és rengeteg részletet fogok tudni mutatni vele.
Nikon 300mm f4 - 1/500 - ISO 4000


Ismét a távolság... Lelátóról kattintottam ezt a képet. Kicsit más szögből is tudok fotózni, ugyanis szép eredményt kapok. Eddig azt éreztem, hogy jó lenne, ha innen is tudnék fotózni, csak távolinak tűnt minden. Többé ez nem lesz probléma.
Nikon 300mm f4 - 1/800 - ISO 4000


Hasonló képeim eddig is voltak, és talán avatatlan szemeknek ez lehet a legkevésbé különleges példa, de így, hogy Samba már a félpályán fut és még így is szépen le van választva a háttérről, amitől szebb a fotó. Ilyen beállításon a korábbi objektívemet nem tudtam használni, mert nem adott elég részletgazdag képet.
Nikon 70-200mm f2.8 - 1/1250 - ISO 3200
Loading…